Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /www/b/e/u34636/public_html/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 703

Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: cHRM chunk does not match sRGB in /www/b/e/u34636/public_html/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 703

Za kávou do Talianska

 

 

Šialka kávy

Un caffè, coffee, káva moja každodenná. Neviem si bez nej predstaviť ráno. Dnes, keď som si vychutnávala svoju obľúbenú šálku kávy spravenú v našom starom, ale spoľahlivom “koťogo”, (už som vám ho raz predstavila vo svojom príbehu na IG a FB, keď sme boli na výlete karavanom) som si uvedomila, akú radosť a pôžitok nám mnohým prináša naša obľúbená káva. A to na rôzne spôsoby. Každý ju máme totiž radi inak.

Počas života v Taliansku som sa naučila vychutnávať si kávu. Ale nie na rôzne spôsoby, ale ich jednoduchú klasiku, un caffè, u nás espresso, niektorí ju u nás volajú picollo, ale v Taliansku tak káve nehovoria.

Každé ráno som sa prebúdzala pri svojom milovanom cappuccine, tak ako všetci Taliani. A ku nemu croissant alebo iné sladké pečivo. Toto boli moje talianske raňajky skoro päť rokov. Taký majú Taliani zvyk. Cappuccino pijú iba ráno a ak si chcú kávu počas dňa zjemniť mliekom, tak si dajú macchiato, to je espresso s malým množstvom napeneného mlieka.
Okrem klasického espressa pijú Taliani caffè ristretto (short shot), ktoré je menšie a koncentrovanejšie malé espresso. Caffè corretto je espresso s malým množstvom likéru. To sa väčšinou v Taliansku pije po obede alebo večeri.

Taliani pijú kávu tak nejak so štýlom. Nie je to len o najlepšej kvalite kávy, tu by mohli experti na kávu súhlasiť. Je to skôr o štýle a atmosfére pri pití kávy.

Neviete si predstaviť tu nekonečnú radosť keď s mojim mužom na ceste do Talianska vybehneme z auta na prvej talianskej benzínke a ideme si dať našu obľúbenú kombináciu on espresso, ja caffè macchiato (keď je ráno tak obaja cappuccino), croissant con nutella e una spremuta d ´ arancia, čiže čerstvú šťavu z pomaranča.
Američania to majú jednoduché, tí si vypýtajú kávu....Talian sa spýta že akú, a Američan odvetí, no predsa kávu...americano 😀. Ale už sa pri turistoch Taliani učia robiť aj takúto kávu.

Kávové zrnká

Talianska klasika je zájsť ráno pred prácou do svojeho obľúbeného baru, dať si kávu na “stojáka” a až potom sa ide pracovať. Vedia si život užívať. V práci bola okrem povinností aj zábava. Bar v našej práci býval vždy ráno plný ľudí a veľmi hlučný. Najskôr mi bolo smiešne ich pozorovať, koľko vedeli rozprávať o káve a ako si ju vedeli vychutnávať. Teraz tomu už rozumiem. Tiež to tak mám.

Vedeli ste, že v Taliansku, keď si dáte kávu pri bare, zaplatíte v klasických kaviarňach okolo 1 Eur a keď si sadnete a obslúžia vás pri stole, tak zaplatíte aj štvornásobne? Naši klienti to vedia, lebo pred odchodom na pobyt im to okrem iných informácií a dobrých rád vždy napíšeme do pokynov.

A čo je vlastne to “koťogo”? Je to malý kávovar, talianska caffetierra, ktorú majú doma asi všetci Taliani a brávajú si ju bežne so sebou aj na dovolenky. Málokto ma doma moderný kávovar na kapsule.

V každej krajine sú iné zvyky ako a akú piť kávu. Ale veď každý nech pije takú kávu, aká mu chutí, hlavne že mu to prináša radosť a pôžitok 😉.